2018-04-12

Visst kan man lämna Svenska Akademien

För ett tag sedan tog jag upp en fråga som då blivit aktuell och konstaterade att Visst kan man bli utesluten ur Svenska akademien. Och nu är en relaterad fråga aktuell. Inte minst som även deras beskyddare fått fel för sig.
Det är min bestämda uppfattning att Monarken disponerar över de stadgar för Svenska Akademien som min företrädare Gustav III fastställde. Jag kommer, i ljuset av utvecklingen, att överväga behovet av kompletteringar av stadgarna, bland annat vad avser rätten till utträde.
- Uttalande av H.M. Konungen, kungahusets hemsida 11 april 2018

Men som professorn i juridik konstaterar (i en mycket bra artikel som tar upp en rad missuppfattningar rörande akademien) så råder föreningsfrihet i landet, och gäller även ledamöter:
... Det är oförenligt med dagens föreningsrättsliga principer att en person tvingas vara kvar i en sammanslutning. Denna så kallade negativa föreningsrätt är förankrad i FN:s rättighetsförklaring, Europakonventionen och EU:s rättighetsstadga. De båda senare är inte bara bindande för Sverige, de är svensk rätt, som går före Akademiens stadgar, vare sig dessa ändras eller inte.
- Claes Sandgren: Nej, Akademiens ledamöter står inte över svensk lag, DN 9 april 2018

Föreningsfriheten står inskriven i grundlagen. Jag är inte säker på om den negativa rätten ingår i friheten som den nämns här.
Var och en är gentemot det allmänna tillförsäkrad [...] föreningsfrihet: frihet att sammansluta sig med andra för allmänna eller enskilda syften
- Regeringsformen (1974:152) 2 kap. 1 §

1 kommentar:

HJ sa...

Huruvida en person är medlem eller inte, kan och får gå ur, alt. deltar eller inte, är ju egentligen inte det som har praktisk betydelse om jag förstått det rätt. Det som spelar roll är under vilka premisser akademien kan och vill välja in nya personer. Så länge akademien inte ersätter ledamöter så länge dessa är i livet (oavsett om de är aktiva, inaktiva eller f.d.) så riskerar man situationer där man inte kan bli beslutsmässig. Det är kanske i detta avseende stadgarna behöver förtydligas.

/Håkan