2018-03-16

Isabella, den mystiska

Att vara isabellfärgad verkar numer vara ett privilegium för hästar, åtminstone på svenska. En sådan bildgoogling ger idel pållar, medan en engelsk även har med hundar och kläder. Men varför heter färgen isabell? Det finns en kort och fin berättelse om detta; många av er har säkert hört den.

... säges ha fått sitt namn efter spanska prinsessan Isabella, Filip II :s dotter, som, då hennes gemål, ärkehertig Albrekt af Österrike, belägrade Ostende, skall ha lofvat att icke ömsa linne, förrän staden intagits. Då belägringen varade tre år (1601-04), antog linnet under tiden den färg, som sedermera betecknas som isabellfärg. Samma historia berättas om drottning Isabella I af Spanien vid Granadas belägring.
- Nordisk Familjebok (1884)

Den sista upplysningen gör hela skillnaden. Om berättelsen gäller den ena, varför nämna den andra? Att båda nämns indikerar att man har lika lite belägg för någon av dem. Det är också något som antyds i SAOB: "sättes av traditionen i förbindelse med olika furstinnor med namnet Isabella, i främsta rummet konung Ferdinand V:s av Spanien gemål" i enlighet med min faktoida attraktionslag.

Här vore rätt plats att avfärda sagorna med facit. Men något sådant har vi inte. Det finns flera förslag, där viljan att förknippa ordet med en person varit en uppenbar drivkraft, men hittills har inget av dem avgått med segern.

Wikipedia: Isabelline (colour)


Inga kommentarer: