2018-01-16

Hypokondrisk inne- och utelista

Den här intervjun är inte pinfärsk men det spelar ingen roll, tvärtom. Vilka exempel på falska diagnoser (ett bättre begrepp än det rätt hemska "inbillningssjukor", då symptomen ofta är nog så verkliga) räknar den skeptiske läkaren upp?
– Amalgamsjuka, elallergi, kronisk borrelia till exempel. Trötta binjurar är inte heller någon sjukdom som vi vanliga läkare tycker existerar.
- Läkaren Mats Reimer i Läkare varnar: Felaktiga råd sprids på nätet, SVT 9 september 2015

Få se:
  • Ute Det är länge sedan amalgamsjuka var inne och det lär bli ännu mer bortglömt för varje år.
  • Ute Elalleri har fortfarande sina anhängare men börjar också att kännas passé.
  • Inne – Kronisk borrelia är betydligt hetare än de två ovan.
  • Inne – Trötta binjurar är det senaste tillskottet på listan, det minst kända och därmed minst utslitna.
För även i hypokondrins värld gäller att det som ska vara inne varken får vara för okänt eller känt, liksom att inget är så ute som det som verkligen varit inne ett längre tag.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hmmmm, "glutenallergi" och "laktosallergi" är väl ganska inne nuförtiden ?

Hexmaster sa...

Ja verkligen! Det som slog mig var variationen i Reimers uppräkning. En mer komplett lista är ett annat ämne, väl värt en egen bloggpost.

Anonym sa...

Apropå "amalgamsjuka".
Var det inte en period när en massa människor påstod att tandfyllningarna funkade som radiomottagare, så att de tvingades ha P3 skvalandes i huvudet dygnet runt :-)

Hexmaster sa...

Heh... Det skulle förklara varför en del hör röster...

CRConrad sa...

En orsak till att "amalgamsjuka" är ute är väl helt enkelt att allt färre har amalgam i gapet? Det används inte längre för nya fyllningar; om amalgamfyllningar behöver ersättas så görs det med nya material (eller nygamla; är guttaperka en återgång till tidigare?); somliga ersätter även icke-trasiga amalgamfyllningar med andra.

Men: Att amalgamet inte längre används för nya fyllningar och att gamla amalgamfyllningar rutinmässigt ersätts -- det händer väl inte utan orsak? Man övergav det väl för att det visade sig kunna vara onyttigt om kvicksilver läcker ut i kroppen, och det fanns en risk att det kunde göra det?

Så "amalgamsjukan" kanske (åtminstone ibland) inte var någon direkt "falsk diagnos", utan fel- eller odiagnosticerad kvicksilverförgiftning? Visst, WAG. Men känns liksom uppenbart att där finns/fanns något mer än ren hypokondri; annars skulle man ju inte ha behövt överge materialet.