2018-01-10

En annons från 1900

Det är inte mycket som går upp mot att gräva i gamla tidningsläggar. Inte minst för att man aldrig vet var man hittar pärlorna. Särskilt som det, som för en viss person i en viss tid är ytterst ointressant, för en annan person i en annan tid kan vara ett glimrande fynd. Och i denna annons från 1900 hittar jag åtminstone tre ting av intresse.

Först det faktum, att en butik mitt inne i det borgerliga Stockholm säljer handeldvapen. För bortsett från att begreppet "revolvrar" användes slarvigt, och mycket väl kunde avse det som egentligen kallas pistoler, så förekom verkligen sådan handel i vanliga butiker lite varstans, utan pappersexercis eller krångel. Ville du köpa, så fanns varorna där. Det var först framåt 1920-talet som det blev besvärligare att köpa vapen över disk. Jämför rubriken från 1916: Böra revolvrar få föras i allmänna handeln som vanlig handelsvara?  i den visserligen mestadels otillräkneliga Hälsovännen.

Sedan de två telefonnumren, Riks 1234 och "Allm." 8408. Vad är det?

För att försöka komprimera en komplicerad historia (som borde bli bok eller film) till några meningar så var den svenska telefonimarknaden vid denna tid uppdelad i Stockholm och resten. Den innanför tullarna ägdes i stort sett av det privata Stockholms Allmänna Telefonaktiebolag, den utanför av Kungliga Telegrafverket. Dessa två hade under lång tid haft nog med sitt. Stockholms Allmänna köpte 1888 majoriteten i det dittills amerikanska Bell (ifall namnet är bekant), och i landsorten erövrade Kungl. verket det ena lokala telefonibolaget efter det andra. Detta harmoniska tillstånd skulle upphöra 1903, då de båda bolagen började konkurrera å det grövsta i huvudstaden. Tidvis kunde "allmänna" abonnenter i huvudstaden bara ringa varandra, för att bara ta ett exempel. Kriget upphörde inte förrän 1918 då SAT köptes av Telegrafverket.

Till sist: Mauritz Widforss Vapenhandel. Företaget som riktade sig mot herrar köptes 1968 upp av Erling Persson, som med framgång sålde damkläder i butikskedjan Hennes. Efter sammanslagningen fick firman heta Hennes & Mauritz. Ifall namnet är bekant.

1 kommentar:

Björn Nilsson sa...

Strindberg berättar någonstans att han köpte en revolver. Om det var sig själv, hundar, eller dåtidens arga feminister som var tänkt måltavla har jag glömt.