2008-11-19

Skåne och Norrlands

Dessa märken uppfattar många som en sorts regionala specialiteter. Månne recepten hittats i hembygdsarkiv? Eller har de satts ihop utifrån ett antal lokala recept? Nog har utvecklingen sett till så att det ena passar bättre till luad ål, det andra till fjällripa?

Tyvärr - får man väl säga.

Skåne Akvavit görs på potatis, och mycket potatis kommer från Skåne - och så fick den sitt namn. Gammal Norrlands Akvavit gjordes av cellulosasprit, som tillverkades i Norrland. Båda sorterna kom från Stockholms Reimersholme och var varianter på klassikern O. P. Anderson, men även om den norrländska onekligen hade en koppling till landskapet, buteljerad skog som den var, så har recepten inga som helst spännande lokala rötter (så ingår t.ex. sherry i Norrlands). För övrigt lanserades Skåne 1931 och Norrlands 1929, så direkt lastgamla är de inte heller.

Kuriosa:
  • Att man en gång gjorde brännvin av träd har inspirerat till många nubbevisor, som utan kännedom om sammanhanget svårligen låter sig begripas ("jag var tall en gång för längesen / med grön och härlig färg ..."). Metoden används inte längre, åtminstone inte för drick-sprit.
  • Akvavit är ett skyddat namn för kryddat brännvin där kummin och/eller dill dominerar.
  • Det första brännvinet i Sverige användes i krutframställning. Jag har ännu inte fått reda på hur. [Åtgärdat - se länk i kommentarerna!]

4 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.popularhistoria.se/o.o.i.s?id=52&vid=97

MVH

Hans

Hexmaster sa...

Tack! - Det var lite mer avancerat än jag trodde. Undras vad skyddsombuden sade om den där krut-fyllda pottan i ugnen, "som inte för het är" men ändå.

Kurt sa...

Gör man fortfarande sprit av potatis? Tekniskt är det ju inga problem, men det har ju talats om att det kan vara problem med potatissprit på en del exportmarknader t ex USA, där potatissprit "lär" ha ett dåligt rykte.

Hexmaster sa...

Bolaget håller ett potatisdestillat i beställningssortimentet (Karlsson's Gold 74839). I övrigt är det spannmålsdricka som gäller.

http://faktoider.blogspot.se/2012/10/potates-branwin.html